torsdag 24. november 2011

KJØKKEN FRA 1920-1980 TALLET

1920-TALLET
Disse bildene er av moderne kjøkken på 1920-tallet. 1920-tallet var en spennende tid på kjøkkenet. Ikke bare var den jevne hustand i endring, men de elektriske hvitevarene ble tilgjengelige på denne tiden. Poggenpohl hadde på denne tiden arbeidet med ergonomi og arbeidsplass på kjøkkenet i over 20 år, men fortsatt var kjøkkenmøbler i stor grad frittstående arbeidsbenker. Den sammenhengende benkeplaten vi er så avhengige av i dag er nærmest helt fraværende.




































1950-TALLETPå 40- og 50-tallet stupte prisen på kjøkkenmoduler etter flere gjennombrudd i produksjonsteknikk, og integrerte hvitevarer dukker så smått opp for første gang. Vaskemaskinen og kjøleskapet kom i alminnelig bruk i slutten av 1950-årene. Hvitevarene blir i større og større grad “stylet” på samme måte som f.eks biler på denne tiden, og fargeutvalget ble var mye større enn det hadde vert tideligere.





















1970-TALLET
1970-tallet var alt om farger. Kjøkkene på denne tiden var ikke stort, men har plass til kjøkkenbenk og en mindre spiseplass. De var forholdsvis smalt. Det var ofte god skapplass – plass nok til den mengden av kopper og tallerkener som ble vanlig i 1970-årene. Som var grønne og brune glass, oransje og brune kopper. Hvitevarene på kjøkkenet er heller ikke hvite lenger. Kjøleskapet og komfyren kommer i diverse farger. Vaffeljern og brødrister har også sterke farger.



















1980-TALLET
På 1800-tallet var kjøkkenet det viktigste rommet i huset. Møblene var tydelig inspirert av antikken, ikke bare av antikken i Hellas og Roma, men også av Egypt i oldtida. Dette kom til uttrykk i møbler og dekor, også på skap fonter på kjøkkenet. Det ble brukt mørke tresorter, for eksempel mahogni, eller møblene ble beiser mørke. I Norge ble det billige tresorter som bjørk og furu ådret for at de skulle ligne på mahogni eller andre mørke tresorter. 






























Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar