torsdag 24. november 2011

THE FRANKFURTER KITCHEN

Den Frankfurt Kjøkkenet var en milepæl i innenlandsk arkitektur , regnet i forgrunnen-runner av moderne utstyrt kjøkken , for det skjønte for første gang et kjøkken bygget etter et enhetlig konsept, designet for å muliggjøre effektive arbeidsprosesser og skal bygges på lavpris. Den ble designet i 1926 av østerrikske arkitekten Margarete Schütte-Lihotzky for den boligsosiale prosjektetRömerstadt i Frankfurt , Tyskland , av arkitekten Ernst mai . Rundt 10.000 enheter ble bygget på slutten av 1920-tallet i Frankfurt.


Kjøkkenet på 1920-tallet
Frankfurt kjøkkenet var en smal dobbel-fil kjøkken måler 1,9 m med 3,4 m. .Kjøkkenet hadde en egen inngang i en av kortveggene, på motsatt side som var vinduet. Langs venstre side (sett fra inngangen), den komfyren ble plassert, etterfulgt av en skyvedørkobler kjøkken til spisestue og stue. På høyre vegg var skap og vask, foran vinduet et arbeidsområde. Det var ingen kjøleskap, men et sammenleggbart strykebrett , synlig i bildet foldet mot venstre vegg. Den smale utformingen av kjøkkenet var ikke skyldes ene og alene til plassbegrensninger nevnt ovenfor, var det like et bevisst valg med tanke på en svært Taylorist forsøk på å minimere antall trinn som trengs når man arbeider på kjøkkenet. Skyvedøren også hjulpet minimere gangavstand mellom kjøkkenet og bordet i det tilstøtende rommet. Dedikerte, merket oppbevaringsbokser for vanlige ingredienser som mel , sukker , ris og andre var ment å holde kjøkkenet ryddig og godt organisert, arbeidsområdet hadde et integrert, avtagbare "garbage skuff" slik at utklipp bare kunne være dyttet inn i det mens jobber og hele greia tømt på en gang etterpå.
Fordi konvensjonelle kjøkkeninnredning av tiden passer verken nye arbeidsflyter eller trange plassen, ble Frankfurt kjøkkenet installert komplett med møbler og store apparater som komfyr, en nyhet på den tiden i Tyskland. Det var den første utstyrt kjøkken. Den tredør og skuffefronter var malt blå fordi forskere hadde funnet ut at fluer unngikk blå flater. Lihotzky brukt eik treverk for mel containere, fordi det frastøtt mealworms , og bøk for bordplater fordi bøk er motstandsdyktig mot flekker, syrer og knifemarks. Den sitteplasser var et rullerende avføring på hjul for maksimal fleksibilitet.
















































Kjøkkenet idag 
De fleste Frankfurt kjøkken ble kastet bort i 1960 og 1970, da moderne kjøkken med enkel å rengjøre overflatetr som Resopal var rimelig. Ofte bare aluminium skuffer overlevde, som ikke er typisk for et moderne kjøkken. De ble også solgt separat for noen år ved Haarer, produksjon selskapet og velges av arkitekter og møbelsnekkere for møblene sine.
Når offentlig interesse på arbeidet til Margarete Schütte-Lihotzky på slutten av 1990-tallet vokste, gjorde de fleste kjøkken ikke eksisterer lenger. Noen huseiere har bygget kopier, en svært få originaler fortsatt eksisterer. Det opprinnelige huset Im Burgfeld 136, Frankfurt ble valgt til å være et museum på grunn av de overlevende Frankfurt kjøkkenet. I 2005 Victoria and Albert Museum kjøpte en 'Frankfurt' kjøkken for sin vandreutstilling "Modernism: Å designe en New World". Med stopp i London, USA og Tyskland. Kjøkkenet ble demontert fra sin opprinnelige plass, restaurert og malt.











Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar