torsdag 24. november 2011

THE FRANKFURTER KITCHEN

Den Frankfurt Kjøkkenet var en milepæl i innenlandsk arkitektur , regnet i forgrunnen-runner av moderne utstyrt kjøkken , for det skjønte for første gang et kjøkken bygget etter et enhetlig konsept, designet for å muliggjøre effektive arbeidsprosesser og skal bygges på lavpris. Den ble designet i 1926 av østerrikske arkitekten Margarete Schütte-Lihotzky for den boligsosiale prosjektetRömerstadt i Frankfurt , Tyskland , av arkitekten Ernst mai . Rundt 10.000 enheter ble bygget på slutten av 1920-tallet i Frankfurt.


Kjøkkenet på 1920-tallet
Frankfurt kjøkkenet var en smal dobbel-fil kjøkken måler 1,9 m med 3,4 m. .Kjøkkenet hadde en egen inngang i en av kortveggene, på motsatt side som var vinduet. Langs venstre side (sett fra inngangen), den komfyren ble plassert, etterfulgt av en skyvedørkobler kjøkken til spisestue og stue. På høyre vegg var skap og vask, foran vinduet et arbeidsområde. Det var ingen kjøleskap, men et sammenleggbart strykebrett , synlig i bildet foldet mot venstre vegg. Den smale utformingen av kjøkkenet var ikke skyldes ene og alene til plassbegrensninger nevnt ovenfor, var det like et bevisst valg med tanke på en svært Taylorist forsøk på å minimere antall trinn som trengs når man arbeider på kjøkkenet. Skyvedøren også hjulpet minimere gangavstand mellom kjøkkenet og bordet i det tilstøtende rommet. Dedikerte, merket oppbevaringsbokser for vanlige ingredienser som mel , sukker , ris og andre var ment å holde kjøkkenet ryddig og godt organisert, arbeidsområdet hadde et integrert, avtagbare "garbage skuff" slik at utklipp bare kunne være dyttet inn i det mens jobber og hele greia tømt på en gang etterpå.
Fordi konvensjonelle kjøkkeninnredning av tiden passer verken nye arbeidsflyter eller trange plassen, ble Frankfurt kjøkkenet installert komplett med møbler og store apparater som komfyr, en nyhet på den tiden i Tyskland. Det var den første utstyrt kjøkken. Den tredør og skuffefronter var malt blå fordi forskere hadde funnet ut at fluer unngikk blå flater. Lihotzky brukt eik treverk for mel containere, fordi det frastøtt mealworms , og bøk for bordplater fordi bøk er motstandsdyktig mot flekker, syrer og knifemarks. Den sitteplasser var et rullerende avføring på hjul for maksimal fleksibilitet.
















































Kjøkkenet idag 
De fleste Frankfurt kjøkken ble kastet bort i 1960 og 1970, da moderne kjøkken med enkel å rengjøre overflatetr som Resopal var rimelig. Ofte bare aluminium skuffer overlevde, som ikke er typisk for et moderne kjøkken. De ble også solgt separat for noen år ved Haarer, produksjon selskapet og velges av arkitekter og møbelsnekkere for møblene sine.
Når offentlig interesse på arbeidet til Margarete Schütte-Lihotzky på slutten av 1990-tallet vokste, gjorde de fleste kjøkken ikke eksisterer lenger. Noen huseiere har bygget kopier, en svært få originaler fortsatt eksisterer. Det opprinnelige huset Im Burgfeld 136, Frankfurt ble valgt til å være et museum på grunn av de overlevende Frankfurt kjøkkenet. I 2005 Victoria and Albert Museum kjøpte en 'Frankfurt' kjøkken for sin vandreutstilling "Modernism: Å designe en New World". Med stopp i London, USA og Tyskland. Kjøkkenet ble demontert fra sin opprinnelige plass, restaurert og malt.











KJØKKEN FRA 1920-1980 TALLET

1920-TALLET
Disse bildene er av moderne kjøkken på 1920-tallet. 1920-tallet var en spennende tid på kjøkkenet. Ikke bare var den jevne hustand i endring, men de elektriske hvitevarene ble tilgjengelige på denne tiden. Poggenpohl hadde på denne tiden arbeidet med ergonomi og arbeidsplass på kjøkkenet i over 20 år, men fortsatt var kjøkkenmøbler i stor grad frittstående arbeidsbenker. Den sammenhengende benkeplaten vi er så avhengige av i dag er nærmest helt fraværende.




































1950-TALLETPå 40- og 50-tallet stupte prisen på kjøkkenmoduler etter flere gjennombrudd i produksjonsteknikk, og integrerte hvitevarer dukker så smått opp for første gang. Vaskemaskinen og kjøleskapet kom i alminnelig bruk i slutten av 1950-årene. Hvitevarene blir i større og større grad “stylet” på samme måte som f.eks biler på denne tiden, og fargeutvalget ble var mye større enn det hadde vert tideligere.





















1970-TALLET
1970-tallet var alt om farger. Kjøkkene på denne tiden var ikke stort, men har plass til kjøkkenbenk og en mindre spiseplass. De var forholdsvis smalt. Det var ofte god skapplass – plass nok til den mengden av kopper og tallerkener som ble vanlig i 1970-årene. Som var grønne og brune glass, oransje og brune kopper. Hvitevarene på kjøkkenet er heller ikke hvite lenger. Kjøleskapet og komfyren kommer i diverse farger. Vaffeljern og brødrister har også sterke farger.



















1980-TALLET
På 1800-tallet var kjøkkenet det viktigste rommet i huset. Møblene var tydelig inspirert av antikken, ikke bare av antikken i Hellas og Roma, men også av Egypt i oldtida. Dette kom til uttrykk i møbler og dekor, også på skap fonter på kjøkkenet. Det ble brukt mørke tresorter, for eksempel mahogni, eller møblene ble beiser mørke. I Norge ble det billige tresorter som bjørk og furu ådret for at de skulle ligne på mahogni eller andre mørke tresorter. 






























mandag 21. november 2011

OPPGAVE 2; KJØKKEN

OM KUNDEN
Familien Ellingsen – som holder på å bygge nytt hus - består av mor Janne (46), far Tore (48), barna Mikkel (16), Sara (14) og Hanne (12), - og ikke minst pusen Mons. Mor og far er begge lærere, henholdsvis i videregående og ungdomsskole. Barna går på skole. Familien er veldig sosiale og familiekjære, og liker å ha besøk av slekt og venner - og å være sammen bare de fem.

Økonomien til familien er ganske normal – men det er dyrt å bygge hus, så de kan gjerne tenke seg å spare inn der de kan. De kan godt tenke seg å bruke et kjøkken fra IKEA, og heller investere i dyrere møbler og lamper.

BEHOV
Familien på fem er glade i å lage mat - og de trenger god plass både til å lage mat og å spise mat. De trenger også god skapplass. De er sosiale og glade i å ha gjester – også til måltider. Pusen Mons er en naturlig del av familien og vil gjerne ha et sted å slappe av i kjøkkenet. Ungdommene ønsker å bruke spisebordet til lekser og ulike spill. Familien ønsker å ha en bærbar mac stående et eller annet sted i kjøkkenet – bla a til bruk for oppskrifter og tv-program om mat. Mor har lenge ønsket seg en espressomaskin, den vil hun gjerne ha plass til.


OM ROMMET / BOLIGEN
Familiens bolig, som er under planlegging og bygging, er en funkisinspirert enebolig med navn U-250 fra Urbanhus. Huset ligger på Spanne i Karmøy kommune.


STIL
Familien er glad i den funksjonalistiske perioden og liker stramme linjer, stål og betong, og farger som hvitt, svart og grått. De er også glade i tre og naturfarger – og har allerede valgt gran på gulvet. Det er viktig for dem at kjøkkenet blir både funksjonelt og estetisk. Familien kan som sagt godt tenke seg et kjøkken fra IKEA. De er usikre på om de ønsker at kjøkkenfrontene skal være i en tresort eller i svart, grått eller hvitt – de ønsker rett og slett ditt råd. De er også åpne for at det går an å kombinere flere typer fronter.



MØBLERINGSPLAN

OPPRISS A-A



OPPRISS B-B
Beklager dårlige bilder!

fredag 11. november 2011

UTPLASERING HOS INDESIGN

FREDAG 4 NOVEMBER

Idag kom jeg til Indesign og fikk vite at det var litt fravær av de ansatte pågrunn av sykdom. Det var kun 2 på jobb og de skulle begge ha kundemøter. Hele dagen var det lagt opp til kunder som skulle komme å hente varene sine som kom inn igår. Så jeg fikk ansvar for å hjelpe dem med hva de skulle hente og bære det inn i bilene deres etter som om at den ene ansatte er gravid i måned 7 og den andre ryggproblemer. Det var veldig mange kunder som kom inn iløpet av dagen og det ble mye spørsmål på meg som jeg ikke kunne svare på. Men de forsto heldigvis at jeg som skole elev ikke kunne hjelpe dem med og bestille sofa eller vite hvilken stoff som var på akkurat de stolene.

Da klokken ble 1 kom det endelig flere på jobb og jeg fikk litt andre oppgaver. Jeg fikk denne vipp avdelingen som jeg skulle sette ut noen nye varer på og lage en ren og enkel utstilling på. Deretter pakket jeg opp noen stoler som hadde kommet til utstilling ifra slettvoll og monterte dem. Før jeg til slutt fylte opp 2 store sakkosekker med små isopor kuler.

Vipp veggen før og etter:





Slettvoll stolene:























Sakosekkene om skulle fylles med disse kulene, 4 slike poser i 1 sakkosekk:

UTPLASERING HOS INDESIGN

TORSDAG 3 NOVEMBER

Idag har jeg vert utplassert hos Indesign på Raglamyr i Haugesund for andre gang. Var veldig hyggelig at alle husket meg igjen og var forberede på at jeg kom. Jeg begynte med å hjelpe og bære inn en del nye varer. Som senger, sofaer, stoler, bord osv. Alle bestillingene som var kommet skulle ut til kundene så de 3 første timene var jeg medhjelper og bar inn, fant ut hvem produktene skulle til og fant nummer og lignende til kundene.

Etter dette fikk jeg i oppgave og pakke opp noen av de nye tingene som hadde kommet som skulle ut til utstilling i butikken. Det var lamper og noen etasje fat som skulle pakkes opp og skrus sammen. Etterpå fikk jeg plassere lampene i butikken slik som jeg selv ville og bære ut alle eskene til etasje hyllene som skulle stå ute i butikken. Og det var det siste jeg gjorde før dagen var over.

Etasje fatene:










































Lampen: